woensdag 1 februari 2012

Moussaka

Hét gerecht dat- volgens de overlevering- geleid heeft tot het huwelijk tussen mijn ouders...

Moussaka

•    1 grote augerbine (of courgette)
•    800gr gepelde tomaten in stukjes (vocht laten uitlekken)
•    peterselie
•   1 ui, 3-4 teentjes look
•    1 kg gehakt (varken-kalfs en helft lamsgehakt)
•    chili, cayennepeper, tijm, laurier, Peper &Zout, 2 blokjes bouillon, kaneel
•    flinke scheut witte wijn
•    melk, bloem en boter, eigeel (eiwit gaat opgeklopt door de saus) en nootmuskaat voor de bechamelsaus
•   geraspte kaas
•    3-4 aardappelen

Doe de aubergines in stukjes, bestrooi ze met zout en laat 1u rusten. Nadien goed afspoelen. Aardappelen schillen en koken. Ui fijn snijden en fruiten in olie en voeg het gehakt erbij. Roeren en bakken. Pas als het vlees goed gebakken is de gepelde tomaten, peterselie en geperste look toevoegen. De rest van de kruidenn de bouillon en de wijn toevoegen en 10-15 min. laten sudderen. Oven op 220°voorverwarmen.
Schijfjes (1-1.5cm dik) gekookte aardappelen en de aubergines in vuurvaste schotel leggen.

Kaassaus van bechamel: boter smelten, beetje bloem en melk en peper en zout en (alleen het) eigeel mengen. Met een klopper goed blijven roeren. Op’t laatste wat gemalen gruyerekaas toevoegen. Het overgebleven eiwit opkloppen en door de vleessaus roeren (maakt t wat vaster). Laagjes vlees- en kaassaus maken en erover nog wat gemalen kaas strooien. 45min  in oven tot een bruin korstje zichtbaar wordt. smakelijk!






Geen opmerkingen:

Een reactie posten